sedap gak bihun makcik ni buat..secukup rasa..tp, bijik lada banyak lor..takut ak..bahaye makan biji lada boleh kene apendiks!!
ni die..ha ni ak dah makan separuh..banyak kot bihunnye..ni stop jap nnti sambung huhu..warnenye pn menarik xdela pucat..bijik lada kalu perasa nu ha kecik2 nu..
Tengah2 makan tetibe teringat tentang fakta cili yang mmeber ak cite..baru je semalam die cite..member ak mmg kuat makan pedas..tp yg peliknye die xpernah kene sakit dek kerana makan cili nih..ha terer kan..so ak tnanyela die...
''akk xtakut ke makan cli byk ni..boleh kene sakit taw..byk..''
kawan ak ckp..''xdik akk dah biase pedas ni..'' ak ckp ''akak pernanh kene sakit.?.ayok nnti kene xtau ha''
kwn ak.'' accually pnh smpi masuk spital sbb mkn lada..
ak. ''ha tu pernah kene akk xtakut ke??''
so die pn bgtau la mase die masuk spital tu die bgtau mak die..family die mmg kuat makan cili ni..so mak die tnye, ptong lada mcmmana?? just dat word mak die tau knape ank die msuk spital sbb lada..
jd kalu nak tau fakta lada or cili nih adelah:
1.kalu nak lebih pedas, potong cili secara menegak..mmg pedas tp..ha ade tapinya..lebih pedas mestila lebih bahaya kan..so kalu kite potong menegak atau bulat2 tu..urat lada ntah mcm mane ak nak xplen tp biji dia susah nak kuar. Tu yg boleh kene apendik..yg kes kwn ak masuk spital ni sbb nak pedas punye pasal die ptong menegak..
2. Jadi kalu potong lada tu potong menyenget la..xpedas sgt dan xbhaya..biji die pn akan mudah tercabut dari isinye.n boleh mengurangkan biji2 lada yg masuk dlm perut..
3. lastly, kalu masak, msukkan sekali die punye tangkal tu..xyah sume tp dalam 2 or 3 ok dah..sbb tangkal die tu la pengubatnye..yg ni sorang kawan ak pn menyokong tentang kesahihannye..
ni la antara2 yg blh dipraktik bagi sesape minat mkan cili..ak pn baru tau cenggitu rupenye..so selamat beramal hihih..
No comments:
Post a Comment